Boekhouder voor IJmuiden en omstreken

06 1393 6399

ZZP Websites
ZZP Nieuwsbrief

Belastingtips en trucs voor de ZZP'er. Meld u nu aan voor de ZZP Nieuwsbrief.

Uw e-mailadres:

Boekhouder IJmuiden

Gemeenten zien bijstand zzp’ers verdubbelen

Gemeenten in het hele land hebben sinds begin 2009 het aantal bijstandsaanvragen van freelancers en kleine ondernemers zien verdubbelen als gevolg van de economische crisis. Dat komt naar voren uit cijfers van de gemeentelijke zelfstandigenloketten die de Volkskrant heeft opgevraagd.

De zelfstandigenloketten kunnen op basis van de BZZ-regeling (Besluit Bijstandsverzekering Zelfstandigen) inkomenssteun en bedrijfskredieten verstrekken aan zelfstandigen. Wanneer het een bedrijf economisch minder voor de wind gaat, wordt meestal het eerst afscheid genomen van tijdelijke werkkrachten en freelancers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken er zo`n 900.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp`ers) in Nederland. Johan Marrink van belangenorganisatie ZZP Nederland is niet onder de indruk van de cijfers.

Hij schat dat hoogstens 5 tot 10% van zijn leden in de problemen zit. De hulpbehoevenden zijn volgens Marrink vooral zelfstandige bouwvakkers die vrijwel uitsluitend voor één opdrachtgever werken, de zogeheten `nepzelfstandigen`. De meeste zzp`ers zijn volgens hem ondernemend genoeg om hun strategie aan te passen aan de recessie.

Bron : de Volkskrant

Rate this post